Förkultiveringslogistik

förkultiveringslogistik how to Dec 17, 2024

Börjar du också längta till de första sådderna inför 2025? Vi med!

Nu tänkte vi ge våra bästa tips inför vinterns och vårens sådder. Vad du behöver och hur du kan planera för att inte belamra hela ditt hem med små krukor och sådder i varje hörn. Vi pratar om din odlingsplats och logistiken för att få plantorna så fina som möjligt.

Nu när vintern tar full fart utanför fönstret börjar vi planera och de kliande fingrarna får snart sätta igång att arbeta. Känslan när man får ta fram sina hyllor, byttor, lådor, brätten, lampor och värmemattor och börja förberedda "barnkammaren", den känslan är grym, den kan man leva länge på. Vad du behöver beror på hur mycket plantor du ska driva upp och vad du har för utrymme att förvara de lite större plantorna sen när de vill ha det ljust och svalt. Det kan räcka med en fönsterbräda eller så behöver du ett helt rum. 

Var ska mina sådder få plats?

Det är bra att göra en plan för dina förkultiveringsytor innan du sätter igång. Det blir lätt överväldigande med små gängliga plantor överallt i hemmet. Du kommer att behöva två eller tre ställen för din odling.

 

  1. Första steget är att välja en plats med rumstemperatur där dina frön ska gro, det kan vara ett golv med golvvärme eller en hylla med en värmematta. Samla gärna alla sådder på samma ställe, det ska vara en plats som du lätt kan hålla uppsikt över. Här är det viktigaste att jordytan hålls fuktig. Ha gärna dina sådder på en bricka så att du kan vattna både ovanifrån och under ifrån. Värmematta kan du hitta här.

 

  1. Andra steget, när dina sådder fått sina hjärtblad och karaktärsblad, är att placera dem svalt och ljust i ett utrymme som håller 15–18 grader. Om du börjar förkultivera inne, tidigare än april, kommer du att behöva någon slags extrabelysning här. En sval veranda med mycket ljus kan också fungera bra, bara det inte blir för varmt när solen ligger på. Vi vill att det ska vara svalt för att växterna ska växa lagom långsamt för att bli knubbiga och fina. Här kan plantorna stå tills det är dags att ställa ut plantorna för avhärdning. 

 


Växtbelysning till sådder behöver ha rätt ljusstyrka och rätt sorts ljus. Lysrör och LED-lampor med minst 100 W per kvadratmeter är bra alternativ. Ha ljuskällan nära dina små växter, 10–20 cm ifrån. Ha lamporna tända 14–16 timmar per dygn. Använd gärna timer så att växterna får samma dygnsrytm hela tiden.


Vi brukar integrera både steg 1 och 2 i en enkel hylla. Ett eller två plan med värmematta och resten av hyllplanen med växtbelysning. Så först står de på värmematta tills de har grott och kommit upp med sina hjärtblad, ca 5-14 dagar. Sedan flyttar vi upp dem till ett hyllplan utan värmematta och låter de stå där 2-4 veckor, sedan vill vi flytta ut dem så tidigt det går, annars till ett svalare ställe. I det här fallet är rumstemperaturen 18 grader och då kan de stå där lite längre, om du har det varmare i rumstemperatur behöver du flytta dem till ett svalare ställe när du flyttar dem från värmemattan.

 

  1. Tredje steget är en avhärdningsplats, ett växthus eller en isolerad pallkrage där plantorna kan flyttas ut i mars–juni. De köldtåliga annuellerna, anemoner och ranunkler, vill ha kyligare temperatur när de växer på sig. De kan flytta ut en månad tidigare än de andra blommorna som kräver lite varmare temperaturer. Vi brukar då flytta ut dem i växthus eller en isolerad pallkrage. 

 

 

 

Så här bygger vi ett alternativ till växthus för de köldtåliga:

– Isolera en pallkrage med frigolit på insidan och i botten

– Ställ i dina plantor

– Täck plantorna med fiberduk

– Lägg på ett färdigt lock i kanalplast för pallkragar (Varma vårdagar bör du lyfta både på locket och fiberduken.)

Har du inte möjlighet att förvara plantorna svalt och ljust efter att de har grott i rumstemperatur är vårt råd att vänta med förkultiveringen till mars–april. Då kan du flytta ut plantorna i en isolerad pallkrage, till ett skyddat ställe eller till växthus. 

Vill du höra oss prata mer om förkultiveringslogistik hittar du ett poddavsnitt om det här.



Vill du veta mer?


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!